
12
Česky
1. Zvolte správnou
jemnost mletí k
požadovanému
druhu přípravy kávy.
Je kdispozici 15
stupňů jemnosti
mletí, které se
nastavují přidáváním
půlotáčky od 1 do 8. Hodnota 8 znamená
velmi jemné mletí, které je perfektní pro
espreso, hodnoty 4
1
⁄2 až 6 znamenají
střední jemnost vhodnou pro automatické
překapávače kávy a stupeň 1 je hrubá
jemnost vhodná pro francouzské preso.
Experimentujte – vaše chuťové požadavky
mohou být lépe splněny pomocí o něco
jemnějšího nebo hrubšího mletí.
2. Pro standardní přípravu překapávané kávy
je dobrým výchozím
pravidlem používat
28 g kávy na
každých 500 ml
vody při odměřování
konvičkou na
kávu (jeden „šálek“
vyznačený na
konvičce je asi 130 ml). Pokud použijete
jemněji umletou kávu, obvykle budete
potřebovat méně kávy, avšak při použití
příliš jemného mletí bude mít káva hořkou
chuť – viz. kapitola “Jak jemnost mletí
ovlivňuje chuť“ na straně 13.
Pokud dáváte přednost výrazně slabší
kávě než je průměr, nejlepším způsobem
je použít při překapávání běžné množství
mleté kávy a výsledná nápoj poté rozředit
horkou vodou. Tímto způsobem získáte
nejlepší chuť a omezíte hořkost.
3. Mletá káva velmi rychle ztrácí chuť
a aroma. Abyste dosáhli nejlepších
výsledků, umelte si jen tolik kávy, kterou
ihned spotřebujete.
4. Kvůli čerstvosti je třeba kávová zrnka
skladovat ve vzducho-těsné nádobce na
chladném a tmavém místě. Nedoporučuje
se skladovat kávová zrnka v násypce
mlýnku po delší dobu.
5. Zásobník na kávu a mlecí kameny
často čistěte.
6. Mletím ochucených kávových zrnek
získá všechna ostatní káva mletá v tomto
mlýnku zvláštní příchuť. Pokud dáváte
přednost ochucené kávě, nejlepším
způsobem je přidat ochucené sirupy
nebo krémy do uvařené kávy, nebo
vyhradit jiný mlýnek pouze pro mletí
ochucených kávových zrnek.
POZNÁMKA: Mlecí kameny budou
při mletí ochucených kávových zrnek
vyžadovat častější čistění. Mlýnek s mlecími
kameny je určen pouze pro mletí celých
kávových zrnek. Nepoužívejte jej k mletí
jiných surovin.
Tipy k mlýnku s mlecími kameny
7054C_5KCG100_UCG_Czech_11_16_11_FNL3.indd 12 11/16/11 11:14 AM
Komentáře k této Příručce